Prohibiție – Cocktails

FRENCH 75 

French 75 este numit după tunul de câmp de 75 de milimetri cu tragere rapidă, utilizat de francezi în timpul Primului Război Mondial. Preparată din gin, suc proaspăt de lămâie, zahăr și șampanie, băutura este mult mai prietenoasă decât sugerează numele. La fel ca multe băuturi clasice, originea French 75 este învăluită în mister și dispute. Potrivit istoricului specialist în băuturi – David Wondrich, rețeta a apărut pentru prima dată în 1927, în plină prohibiție, într-o carte intitulată „Here’s How”, publicată de o revistă de umor din New York. În curând, în anul 1930, cocktailul a fost consemnat în paginile cărții lui Harry Craddock „The Savoy Cocktail Book”, care a contribuit la răspândirea French 75 în barurile și casele din întreaga lume. Cu toate acestea, modul în care a apărut este mai puțin clar. Este probabil ca băutura să nu poată fi atribuită unei singure persoane și, în schimb, să fi fost simplul produs al experimentelor. Băutorii iscusiți din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea erau cunoscuți pentru combinarea ginului cu șampania, un duo care se potrivea bine cu zahărul și lămâia. Coniacul și șampania au fost, de asemenea, prieteni de nădejde, iar unele cărți de rețete propun coniac în loc de gin. Un lucru e cert: ambele băuturi spirtoase fac un French 75 excelent! În prezent, French 75 este un cocktail permanent în meniurile barurilor de profil, fiind, de asemenea, un favorit al brunch-urilor. Mixul efervescent oferă o băutură mai amețitoare decât un Mimosa, oferind în același timp o variantă răcoritoare, agreată înainte, în timpul și după ouăle Benedict. Ori de câte ori alegeți să beți French 75 – și oricare ar fi băutura spirtoasă pe care o alegeți ca bază – acesta este un clasic pe care veți dori să îl redescoperiți din nou și din nou.

Ingrediente:

 • 30 ml de gin
 • 15 ml suc de lămâie, proaspăt stors
 • 15 ml uncie de sirop simplu
 • 90 ml de șampanie sau alt vin spumant
 • Garnitură: suc de lămâie

Pași:

 1. Adăugați ginul, sucul de lămâie și siropul într-un shaker cu gheață și agitați până când se răcește bine.
 2. Strecurați într-un pahar de șampanie.
 3. Completați cu șampania.
 4. Ornați cu un twist de lămâie.

SIDECAR

Sidecar, cu un secol de istorie în spate, este probabil cea mai faimoasă dintre toate băuturile clasice de coniac și rămâne o băutură preferată și astăzi. Acest cocktail acrișor și sec conține coniac, lichior de portocale și suc proaspăt de lămâie, cu marginea paharului decorată cu zahăr, și este un descendent direct al Brandy Crusta, un vechi cocktail din New Orleans care s-a bucurat de o oarecare revenire în ultimii ani. Sidecar a fost probabil inventat în jurul Primului Război Mondial. În 1922, a apărut în paginile a două cărți: „Harry’s ABC of Mixing Cocktails” de Harry MacElhone și „Cocktails and How to Mix Them” de Robert Vermeire. Ambele cărți indicau rețeta cu părți egale de coniac, lichior Cointreau și suc de lămâie, dar versiunile ulterioare au modificat proporțiile, cerând două părți de coniac, o parte de lichior Cointreau și o parte de lămâie. Această ultimă formulă este folosită și azi pentru această rețetă. Bordura cu zahăr este opțională atunci când se prepară un Sidecar, dar având în vedere că acest cocktail se situează pe partea mai seacă a spectrului de dulceață, câteva granule de zahăr la fiecare înghițitură reprezintă un răsfăț binevenit.

Modul în care Sidecar și-a primit numele este o sursă de dezbateri… atât un bar francez, cât și unul englezesc susțin că au inventat acest cocktail pentru un client care a sosit în local în sidecarul unei motociclete. Acest lucru pare destul de plauzibil. Veteranul de baruri Dale DeGroff, însă, spune că numele băuturii face referire la amestecul care rămâne în shaker după strecurare și care este servit într-un pahar de shot pe lângă. Acest bonus se numește, ce-i drept, sidecar. Nu trebuie să serviți un mic shot alături de Sidecar, dar este o modalitate sigură de a stârni zâmbete din partea celor pe care îi serviți – și este un bun prilej pentru a spune povestea de origine a cocktailului.

Ingrediente:

 • 45 ml de coniac
 • 22 ml lichior de portocale Cointreau
 • 22 ml suc de lămâie, proaspăt stors
 • Garnitură: suc de portocale
 • Garnitură: margine de zahăr (opțional)

Pași:

 1. Decorați marginea unui pahar cupă cu zahăr, dacă doriți și lăsați deoparte.
 2. Adăugați coniacul, lichiorul Cointreau și sucul de lămâie într-un shaker cu gheață și agitați până când se răcește bine.
 3. Strecurați în paharul pregătit.
 4. Ornați cu un twist de portocală.

GIN RICKEY

Gin Rickey este unul dintre puținele cocktailuri clasice cu o istorie clară, care nu are o origine învăluită în mister. Invenția acestui highball răcoritor este foarte clară: a fost numit după Joe Rickey, un lobbyist democrat care a trăit în Washington, D.C., la sfârșitul secolului al XIX-lea. Preferând băuturile fără zahăr, lui Rickey îi plăcea să combine bourbonul cu apă carbogazoasă. Într-o zi, a instruit un barman de la Shoomaker’s bar să adauge niște lămâie verde la highball-ul său preferat, născându-se astfel Bourbon Rickey. Băutura acrișoară și seacă este surprinzător de echilibrată având în vedere lipsa zahărului și fiind foarte revigorantă într-o zi călduroasă. Rickey a luat avânt și, în curând, oamenii au personalizat băutura după bunul plac, Gin Rickey devenind în cele din urmă cea mai populară dintre toate. Această variantă simplă înlocuiește bourbonul cu gin, profitând de capacitatea naturală a băuturii botanice de a se potrivi cu lămâie proaspătă și apă minerală. Zahărul este prezent în ambele cocktailuri menționate mai sus, dar Gin Rickey este de sine stătător, bazându-se pe gin și lime pentru aromă și pe apă pentru diluare și echilibru.

Atunci când preparați un Gin Rickey alegeți ginul preferat. Un London dry este întotdeauna o alegere bună, în timp ce ginurile mai citrice și florale vor adăuga propria lor nuanță cocktailului. O lămâie proaspătă este obligatorie, iar o apă minerală bună menține băutura spumoasă. Gin Rickey a rămas o băutură populară timp de zeci de ani, apărând chiar și în clasicul din 1925, „The Great Gatsby”, când Tom Buchanan își servește oaspeții cu un platou de Rickey. În 2011, la mai bine de un secol de la crearea sa, Gin Rickey a fost declarat în mod oficial cocktailul nativ din Washington D.C., iar astăzi, acesta este încă un preparat obișnuit în D.C. și nu numai.

Ingrediente:

 • 60 ml de gin
 • 15 ml suc de lime, proaspăt stors
 • Sifon, pentru a completa
 • Garnitură: felii de lime

Pași:

 1. Umpleți un pahar highball cu gheață și adăugați ginul și sucul de lime.
 2. Completați cu club soda.
 3. Ornați cu 2 felii de lime.

MARY PICKFORD

Mary Pickford, un cocktail clasic cu rom, este cunoscut pentru dulceața sa, dar și pentru gustul său puternic. Cea mai populară poveste de origine a acestui favorit tropical este următoarea: la începutul anilor 1920, în Cuba, cocktailul Mary Pickford a fost creat și numit după numele vedetei debutante, care lucra la un film în Havana la acea vreme cu soțul său, Douglas Fairbanks și cu Charlie Chaplin, cel mai bun prieten al lui Fairbanks. Există încă o dispută în legătură cu barmanul responsabil de inventarea acestei băuturi, așa cum se întâmplă cu majoritatea băuturilor clasice. În acest caz, se ajunge la doi barmani locali: Eddie Woelke și Fred Kaufman, iar Kaufman tinde să primească cea mai mare parte a creditului. În timp ce povestea despre Cuba este una cu priză la public, Vanity Fair relatează că „o revizuire amănunțită a programului lui Mary și Doug nu a relevat nicio călătorie în Cuba – și nu au făcut niciodată un film acolo în timpul căsătoriei lor”, dar nu înseamnă neapărat că băutura nu a fost inventată în onoarea lui Pickford. Știm că băutura Mary Pickford a apărut pentru prima dată în 1928, odată cu publicarea cărții de cocktailuri a lui Basil Woon, „When It’s Cocktail Time in Cuba”, și din nou în ediția din 1930 a cărții „The Savoy Cocktail Book”, scrisă de legendarul barman Harry Craddock.

Ingrediente:

 • 45 ml de rom alb
 • 45 ml de suc de ananas
 • 1 linguriță de grenadină
 • 6 picături de lichior maraschino

Pași:

1. Adăugați romul alb, sucul de ananas, grenadina și lichiorul maraschino într-un shaker cu gheață și agitați până când se răcește bine.

2. Strecurați într-un pahar de cocktail răcit.

BEE’S KNEES

Bee’s Kees este un cocktail din epoca prohibiției, cu gin, suc de lămâie și miere. Numele său este o convenție a vremii – expresia „bee’s knees” era un argou popular folosit pentru a numi ceva excelent sau remarcabil. Băutura este atribuită lui Frank Meier, un barman de origine austriacă care și-a desfășurat activitatea la Hôtel Ritz Paris în anii 1920. Este o extensie simplă a clasicului Gin Sour – gin, lămâie, zahăr, dar cu miere în loc de zahăr. Mierea creează o băutură mai bogată și este posibil să fi fost folosită pentru a masca gustul ginului de calitate inferioară, care era foarte răspândit la acea vreme. Din fericire, piața de gin oferă astăzi sute de variante excelente, astfel încât vă puteți bucura de cele mai bune ingrediente. Folosirea unui gin London Dry va da cocktailului o notă aromată de ienupăr, în timp ce un gin mai modern, impregnat cu citrice și flori, va scoate în evidență notele de lămâie și miere. Alegeți orice gin care se potrivește gusturilor dumneavoastră, deoarece ginul este vedeta acestei băuturi. Mierea este adăugată sub forma unui sirop de miere de casă, o combinație simplă de miere și apă care adaugă complexitate și dulceață. Sucul de lămâie completează această dulceață cu o aciditate proaspătă și acră și aduce cocktailul în echilibru. Pregătiți Bee’s Knees ori de câte ori doriți să vă bucurați de un cocktail ușor și răcoritor. Având în vedere că are doar trei ingrediente, Bee’s Knees este o opțiune bună pentru petreceri și alte ocazii care necesită servirea unei audiențe numeroase. Cu o sticlă de gin la îndemână, alături de un lot de sirop de miere și o mulțime de lămâi, puteți mixa rapid băuturi pentru toți oaspeții însetați.

Ingrediente:

 • 30 ml de gin
 • 22 ml suc de lămâie, proaspăt stors
 • 15 ml sirop de miere
 • Garnitură: suc de lămâie

Pași:

 1. Adăugați ginul, sucul de lămâie și siropul de miere într-un shaker cu gheață și agitați până când se răcește bine.
 2. Strecurați într-un pahar de cocktail răcit.
 3. Ornați cu un twist de lămâie.

WARD EIGHT

Ward Eight, un preparat de la începutul secolului al XX-lea, este una dintre contribuțiile majore ale Bostonului la cocktailurile artizanale. Se spune că acest cocktail a fost creat în 1898 în Boston pentru a sărbători alegerea lui Martin M. Lomasney în legislativul statului. Lomasney a fost un politician care a exercitat o putere considerabilă în Boston timp de 40 de ani, fiind senator și reprezentant al statului, precum și lider politic în cel de-al optulea district al orașului. Băutura a fost creată, după toate mărturiile, la cafeneaua Locke-Ober din cartierul opt din Boston. Deja vechi de aproape 20 de ani atunci când băutura a fost creată acolo, venerabilul restaurant și bar franțuzesc a supraviețuit până în 2012, când s-a închis definitiv. Ca în cazul oricărei băuturi atât de vechi a cărei rețetă nu a fost scrisă la vremea respectivă, există diferite abordări pentru a o prepara, dar cea mai populară este un amestec de whisky de secară, sucuri de lămâie, de portocale și grenadină, așa cum descrie autorul și istoricul de cocktailuri David Wondrich. Unele povești plasează crearea Ward Eight ca având loc înainte ca Lomasney să câștige oficial alegerile, atât de sigur era personalul barului că va reuși acest lucru. Multe povești abundă cu privire la natura îndoielnică în ceea ce privește victoria sa, inclusiv povești despre el împărțind buletine de vot precompletate alegătorilor care intrau la urne.

Indiferent de posibilele afaceri dubioase, omul era un politician popular. Fiind în esență o adaptare a unui Whiskey Sour de secară, în Ward Eight o parte din sucul de lămâie este înlocuită cu suc de portocale, iar siropul simplu este înlocuit cu grenadină. 

Ingrediente:

 • 60 ml de whisky de secară
 • 15 ml suc de lămâie, proaspăt stors
 • 15 ml suc de portocale, proaspăt stors
 • 2 lingurițe de grenadină
 • Garnitură: 2 sau 3 cireșe înșirate pe scobitoare

Pași:

 1. Adăugați whisky-ul de secară, sucurile de lămâie și de portocală și grenadina într-un shaker cu gheață și agitați până se răcește bine.
 2. Strecurați într-un pahar de cocktail răcit.
 3. Ornați cu cireșe înșirate pe scobitoare.

SOUTH SIDE

Dacă îi cereți unui barman sau unui istoric al cocktailurilor să descrie South Side veți primi probabil o varietate de răspunsuri. Unii spun că este un Gimlet cu mentă, servit într-un pahar de cocktail. Alții îl descriu ca fiind un Mint Julep pe bază de gin servit cu gheață. Este posibil ca băutura să fi fost numită după cartierul South Side din Chicago sau poate că a fost inventată la Southside Sportsmen’s Club din Long Island. Oricare ar fi cazul, South Side și combinația sa revigorantă de gin, citrice, zahăr și mentă este un cocktail clasic care merită cunoscut și încercat. Rețeta poate fi urmărită cel puțin până în 1916, când a apărut în cartea lui Huge Enslinn „Recipes for Mixed Drinks” sub numele de South Side Fizz. Versiunea sa prevedea gin, sucuri de lămâie și de lime, zahăr, mentă și apă minerală. Fără acid și cu doar unul dintre citrice, obțineți South Side așa cum îl cunoaștem astăzi. Mai multe relatări atribuie crearea South Side Club 21 din New York, un bar care a servit nenumărate South Side de-a lungul deceniilor. Dar, având în vedere că prima iterație a celebrului bar clandestin nu s-a deschis decât în 1922, este mai probabil ca barul să fi popularizat băutura, mai degrabă decât să o fi inventat. Răsfoiți rețetele de South Side din barurile de cocktailuri de astăzi și veți găsi unele băuturi făcute cu lămâie și altele cu lime. Această dispută pe tema citricelor poate proveni din faptul că rețeta lui Enslinn conținea ambele sucuri. Are un gust excelent doar cu lămâie sau doar cu lime, dar 21 Club îl servea pe al său cu lămâie, exact după această rețetă. Când preparați cocktailul, tratați cu grijă menta. O zvântare prea energică va evidenția notele amare ale plantei, mai degrabă decât calitățile sale dulci și aromatice. Dacă strecurați de două ori conținutul printr-o sită cu ochiuri fine, vă veți asigura că nicio crenguță de mentă ruptă nu intră în pahar și, prin urmare, nu vă rămâne blocată între dinți.

Ingrediente:

 • 5 frunze de mentă
 • 30 ml suc de lămâie, proaspăt stors
 • 60 ml de gin
 • 30 ml de sirop simplu
 • Garnitură: crenguță de mentă

Pași:

 1. Adăugați frunzele de mentă și sucul de lămâie într-un shaker și amestecați ușor.
 2. Adăugați ginul, siropul simplu și gheață și agitați până când se răcește bine.
 3. Strecurați de două ori într-un pahar de cocktail răcit.
 4. Ornați cu o crenguță de mentă.

CORPSE REVIVER NO. 2

Corpse Reviver No. 2 aparține unei familii de cocktailuri de dinainte de prohibiție, care erau consumate cu scopul principal de a-l trezi din morți pe cel care le bea. Cu alte cuvinte, erau menite să alunge mahmureala, să revigoreze și să îmbunătățească dimineața petrecăreților. „Revigorarea cadavrelor” poate fi urmărită cel puțin până în anii 1870, multe dintre rețete fiind pierdute în urma trecerii timpului. Această versiune este cea mai cunoscută rețetă, deși Corpse Reviver No. 1 – coniac, Calvados, vermut dulce este încă în circulație și astăzi și se bucură ocazional de un loc în meniurile barurilor. La fel ca multe alte cocktailuri din epoca Prohibiției, Corpse Reviver No. 2 a dispărut în obscuritate de-a lungul deceniilor, dar a fost resuscitat în anii ’80, barmanii căutând inspirație în istorie. Adoptarea sa a fost determinată de includerea băuturii în „The Savoy Cocktail Book” a lui Harry Craddock, un volum fundamental publicat inițial în 1930, care a introdus zeci de băuturi clasice în rândul băutorilor moderni. Această băutură conține gin, Lillet blanc (un aperitiv francez), lichior de portocale și suc proaspăt de lămâie. Combinația delicat echilibrată este distribuită în părți egale, agitată cu gheață și servită într-un pahar care a fost clătit cu absint, o tehnică care adaugă băuturii doar o ușoară aromă de anason. Rezultatul este acrișor, rece și răcoritor, exact ceea ce aveți nevoie pentru a începe ziua – sau seara, dacă preferați să vă consumați lichiorul atunci când soarele este jos. Astăzi, Corpse Reviver No. 2 este un produs popular în barurile de cocktailuri artizanale și o opțiune ocazională în localurile de brunch care îmbrățișează capacitatea băuturii de a da startul în zi. Dacă plănuiți să comandați unul, nu uitați că acest cocktail este mai puternic decât pare. Dacă aveți îndoieli, țineți cont de avertismentul lui Craddock: „Patru din acestea luate în succesiune rapidă vor reînvia cadavrul din nou.”

Ingrediente:

 • Absint, pentru clătire
 • 25 ml de gin London dry
 • 25 ml Lillet blanc
 • 25 ml lichior de portocale
 • 25 ml suc de lămâie, proaspăt stors

Pași:

 1. Clătiți interiorul unui pahar cupă sau de cocktail răcit cu absint, aruncați excesul și puneți paharul deoparte.
 2. Adăugați ginul, Lillet blanc, lichiorul de portocale și sucul de lămâie într-un shaker cu gheață și agitați până când se răcește bine.
 3. Strecurați în paharul pregătit.